Det er flere grunner til at pensjonsalderen i Norge må økes. Vi har tatt en prat med Nordeas pensjonsekspert, Liven Sandell, for å få mer klarhet i hvorfor det er så nødvendig med en modifisert folketrygd.
– Jeg liker å se på folketrygden som en forsikring AS Norge har opprettet for deg. Er du så heldig at du blir godt voksen, så får du denne forsikringen. Men – utfordringen er at vi rett og slett blir flere og flere pensjonister i årene som kommer, påpeker Liven. – Nesten all befolkningsvekst fremover skjer i de eldste aldersgruppene, og Norge får derfor en stor samfunnsutfordring som vil påvirke arbeidsmarkedet. – Vi som er friske og raske må stå lengst mulig i jobb. Både for å tilføre arbeidslivet kompetanse, men også for å bidra til økonomien i Norge. Flest mulig bør stå i jobb lengst mulig - dette er så viktig, sier Liven.
Tall fra SSB viser at Norges befolkning vokser med 600.000 frem mot 2050, men for hver ekstra person vi får i yrkesaktiv alder (20 – 66 år), får vi 24 seniorer (67 år og eldre)! – Det er høye tall, sier Liven. Visste du at vi i dag har 3,8 personer i yrkesaktiv alder per person som er 67 år eller eldre? Og i 2050 vil vi ha 2,3 personer i yrkesaktiv alder per person som er 67 år eller eldre. Dette skjer til tross for at Norge vokser med 600.000 innbyggere frem mot 2050, fordi vi får:
- 15.600 færre barn og unge under 20 år
- 24.300 flere i yrkesaktiv alder (20 – 66 år)
- 594.800 flere seniorer (67 år +)
Store sammfunnsgevinster
Disse tallene viser at det er helt nødvendig at vi tar grep mens vi fortsatt kan, sier Liven. – Jeg har vært på foredrag med Ulf Andersen, statistikksjefen i NAV. Han hadde et meget tankevekkende foredrag om «Velfredssamfunnet mot vippepunktet?», hvor han kom med mye interessant statistikk.
- Ulf var veldig tydelig på at det er store samfunnsgevinster å hente av at folk jobber lenger enn i dag. NAV har beregnet at dersom gjennomsnittlig avgangsalder fra arbeidslivet øker med 1 år, kan det gi en økt årlig verdiskapning (samfunnsøkonomisk gevinst) på hele 40 milliarder kroner, påpeker Liven. Ulf poengterte også hvor viktig humankapitalen faktisk er for Norge. Humankapital er faktisk den desidert viktigste komponenten i Norges nasjonalformue:
- 2 % petroleumsreserver
- 14 % realkapital
- 10 % finanskapital
- 74 % humankapital - nåverdien av arbeidsinnsats i dag og i fremtiden
- Tallene til Ulf viser jo hvor viktig det er at vi endrer pensjonsalderen i Norge, påpeker Liven.