Boost pensjonen din

Selv om de fleste er glad i jobben sin, er det godt å vite at du ikke skal måtte jobbe for alltid. Det er som med alt annet i livet, det koster penger å nyte en god pensjonisttilværelse. Og det finnes gode grunner til at kvinner bør vie ekstra stor oppmerksomhet til pensjonen sin.

Drømmene står ikke helt i stil med utbetalingene
Mange ser frem til en hverdag der e-poster byttes ut med bøker, og jobbreiser med opplevelser. Endelig får du all verdens tid til familie og venner, og kanskje bærer du på en hemmelig drøm om et feriehus i utlandet? Men for at fremtids-deg skal få realisert drømmene sine som pensjonist, er du nødt til å spare nok til pensjon. Her har menn et fortrinn: For hver tusenlapp menn får utbetalt i pensjon, får kvinner omtrent 780 kroner. Det er flere årsaker til det, blant annet at menn fremdeles tjener mer enn kvinner. Men det er også slik at langt under halvparten av kvinner setter av penger til pensjon.

– Det er lett å tenke at pensjon er noe arbeidsgiveren din tar seg av, og at man er sikret på den måten. Men faktum er at mange blir overrasket når de ser hvilket beløp de vil få utbetalt som pensjonist. Man risikerer at drømmene for pensjonisttilværelsen rett og slett ikke står i stil med utbetalingene, sier Kjersti Skåre Rekdal, Head of Product Development, Pensions, hos Nordea.

Første steg - samle pensjonen din 
Det første steget for å ta grep om pensjonen, er å skaffe seg oversikt. Mange av oss har hatt flere arbeidsgivere gjennom karrieren, og har dermed pensjonsavtaler hos flere ulike banker. Nordea har lansert en mobilløsning kalt Nordea Boost, som gjør det enkelt å få overblikk over pensjonsavtalene sine, uansett om du er Nordea-kunde eller ikke. Den lar deg også gjøre smarte grep for å påvirke hvor mye du får i pensjon.

Fremtids deg ung med mobil - small
Les mer om Nordea Boost herÅpnes i nytt vindu

– Når du har pensjonen din spredt hos flere banker, betaler du gjerne for administrasjon av hver enkelt avtale. Det er både dyrt og uoversiktlig. Å samle pensjonen sin på ett sted, er et godt første steg å ta for styrke din økonomiske fremtid, forteller Rekdal. 

Som ung kan du vurdere en større aksjeandel
Et annet enkelt grep du kan ta i Nordea Boost, er å justere aksjeandelen din. Hver krone du sparer i pensjon blir nemlig investert i en kombinasjon av aksjer og mindre risikable verdipapirer. Hvis du nærmer deg pensjonsalder er det lurt å velge lav aksjeandel. Da investeres pensjonspengene dine med lav risiko, og du kan føle deg trygg på at pensjonen din vil stå i stil med forventningene. Men dersom du fremdeles er ung, kan det være lurt å vurdere en større aksjeandel. Det betyr at risikoen blir større, men dermed blir også den potensielle avkastningen større. Aksjeandel kan altså ha mye å si for hvor romslig økonomien din blir som pensjonist. 

Mange kvinner sparer ikke selv
Når du har samlet pensjonsavtalene dine, og justert aksjeandelen, er neste steg å se om du setter av nok penger til pensjon i dag. Mange venter for lenge med å begynne sparingen, og Rekdal forteller at dette gjelder spesielt blant kvinner.

– Vi ser at kun 39% av kvinner sparer til egen pensjon. I Norge får vi pensjonen vår fra tre kilder: I bunn ligger den statlige folketrygden, som alle har krav på. Deretter har du pensjonen som arbeidsgiveren din har satt til side for deg. Og til slutt kommer pengene du har spart på egen hånd. En av grunnene til at kvinner får dårligere pensjon enn menn, er at mange kvinner ikke sparer til egen person.  

Heldigvis kan små tiltak gjøre en stor forskjell. Arbeidslivet er langt, og pengene har flere år på seg – ja kanskje flere tiår – på å vokse frem til pensjonsalder. Derfor lønner det seg å ta grep allerede i dag, for å få pensjonisttilværelsen du drømmer om. Sjekk ut Nordea Boost, og få oversikt og kontroll over din økonomiske fremtid.

kjersti-rekdal-skaare

Kjersti Rekdal Skåre, Head of Product Development, Pensions.

Kjersti er ansvarlig for utviklingen av blant annet pensjonsappen Nordea Boost. Kjersti har mastergrad i matematisk finans og har tidligere jobbet som aktuar.

Hør på fremtids-deg, boost pensjonen din.

Obs! Godta Markedsføring-informasjonskapsler for å vise denne typen innhold fra Nordea

Ta smarte grep og boost pensjonen din

Logg inn i Nordea Boost Åpnes i nytt vindu

Kontakt oss

Trenger du hjelp?

Åpningstider i sommer: mandag - fredag kl. 09.00 - 15.00