- 1. Hva er egen pensjonskonto?
I 2021 ble innskuddspensjonen din fra nåværende og tidligere arbeidsgivere automatisk samlet på ett sted, i en egen pensjonskonto. Egen pensjonskonto skal gi deg som privatperson bedre oversikt og kontroll, i tillegg til å redusere unødvendige kostnader. Det gir deg dessuten mer valgfrihet og du kan nå velge hvilket selskap som skal ta hånd om din egen pensjonskonto. Les mer om egen pensjonskonto her!
Få oversikt over pensjonen din eller flytt egen pensjonskonto til Nordea Liv i mobilløsningen Nordea Boost. Logg inn i Nordea Boost her!
- 2. Hvorfor flytte egen pensjonskonto til Nordea Liv?
Du står fritt til å flytte din egen pensjonskonto til en annen leverandør enn den nåværende arbeidsgiver benytter. Med egen pensjonskonto i Nordea Liv får du flere fordeler, blant annet bedre oversikt over pensjonen din og mulighet for reduserte kostnader, som kan gi mer i pensjon. I tillegg får du full oversikt over pensjonen din i vår mobilløsning, Nordea Boost. Les mer om fordelene med egen pensjonskonto i Nordea Liv under spørsmål 3.
- 3. Hva er fordelene med å ha egen pensjonskonto i Nordea Liv?
- Trygg forvaltning – Nordea er Nordens største kapitalforvalter, og sikrer god forvaltning av pensjonssparingen din gjennom hele yrkeslivet og gjennom utbetaling av pensjonen din.
- Mer pensjon – du får lave og konkurransedyktige forvaltningskostnader
- Bærekraftig forvaltning basert på FNs bærekraftprinsipper og klimamål. Nordea er blant de ledende kompetansemiljøene innen bærekraft, med sparealternativer som kombinerer muligheten for økonomisk avkastning med positiv samfunnspåvirkning.
- God oversikt over egen pensjonskonto i Nordea Boost.
- Tilgang til et stort utvalg investeringsmuligheter i et bredt fondsunivers.
- Gode vilkår på privat fonds- og pensjonssparing.
- 4. Hva er standardkompensasjon?
Ved å flytte egen pensjonskonto til en selvvalgt pensjonsleverandør, vil du selv dekke kostnader knyttet til forvaltning av pensjonen nåværende arbeidsgiver sparer for deg. Du vil imidlertid motta en standardkompensasjon fra arbeidsgiver. Denne tilsvarer kostnaden arbeidsgiveren din betaler på standard forvaltning for deg, hos pensjonsleverandøren sin.
Kompensasjonen er en årlig prosentsats og beregnes ut ifra saldo på pensjonssparingen fra nåværende arbeidsgiver. Les mer om standardkompensasjon på finansportalen.no.
- 5. Kan man ha flere egne pensjonskontoer?
Ja, det er mulig hvis du har flere nåværende arbeidsgivere i privat sektor. Du kan velge å samle kontoene hos én selvvalgt pensjonsleverandør for å få bedre oversikt og potensielt lavere kostnader.
Samle pensjonen din i Nordea Boost her!
- 6. Kan jeg ha egen pensjonskonto hvis jeg jobber i det offentlige?
Nei, du må jobbe hos en privat arbeidsgiver med innskuddspensjon for å få egen pensjonskonto. Har du pensjonskapitalbevis (PKB) fra tidligere private arbeidsgivere kan det være lurt å samle disse på ett sted, slik at du får lavest mulig kostnader. Samle pensjonen din her!
- 7. Kan jeg ha egen pensjonskonto etter jeg er blitt pensjonist?
Hvis du ikke lenger er i jobb og har gått av med pensjon, vil du ikke lenger ha egen pensjonskonto. Går du derimot av med pensjon, men fremdeles jobber i en bedrift i privat sektor, vil du beholde din egen pensjonskonto så lenge du er i arbeid.
- 8. Hva skjer med egen pensjonskonto når jeg nærmer meg pensjonsalder?
Fra fylte 60 år starter en automatisk nedtrapping av risiko (reduksjon av aksjeandel) i investeringsprofilene våre. I løpet av 15 år reduseres aksjeandelen til 10 %. Dette gjøres for å redusere risikoen for verdifall nærme pensjonsalder og utbetaling av pensjon. Du kan velge å fremskynde/utsette den automatiske nedtrappingen. Les mer om nedtrapping under spørsmål 9.
Har du valgt enkeltfond gjør vi deg oppmerksom på at det ikke skjer en automatisk nedtrapping av aksjeandel. Du kan selv velge å bytte til fond med lavere aksjeandel for å redusere risikoen.
- 9. Kan jeg velge starttidspunkt for nedtrapping av risiko?
Investeringsprofilene våre har automatisk nedtrapping av aksjeandel fra fylte 60 år, men du kan selv velge når du ønsker at nedtrappingen skal starte (fra 55 til 90 år). Uavhengig av starttidspunkt vil nedtrappingen skje over 15 år, og resulterer i en aksjeandel på 10 %. Det vil si at sparepengene gradvis plasseres i mer forsiktige investeringer, for å unngå større svingninger i markedet og et betydelig verdifall rett før du nærmer deg pensjonsalder.
Ønsker du å endre starttidspunkt for nedtrapping kan du gjøre det i Persondialogen. Logg inn her!
- 10. Kan jeg få egen pensjonskonto når jeg er arbeidsledig eller sykemeldt?
Arbeidsledig: Utgangspunktet for opprettelsen av en egen pensjonskonto er at du er ansatt i en bedrift i privat sektor som har innskuddspensjon. Dersom du er arbeidsledig, vil ikke egen pensjonskonto opprettes for deg.
Sykemeldt: Du kan få egen pensjonskonto selv om du er sykemeldt så lenge din private arbeidsgiver har pensjonssparing for deg og permisjonen din gir deg rett til å være med i pensjonsordningen.
- 11. Hva er forskjellen på egen pensjonskonto (EPK) og individuell pensjonssparing (IPS)?
Forskjellen er at EPK er det arbeidsgiver sparer for deg og IPS er det du selv sparer.