- 1. Hva er IPS?
IPS står for individuell pensjonssparing, og er løsningen for deg som vil spare til pensjon og samtidig få skattefordel. Du kan spare opptil kr 15.000 i året og få 22 % av sparebeløpet (inntil kr 3.300) i skattefordel.
- 2. Hvem passer IPS for?
For å få glede av skattefordelen må du ha skattepliktig inntekt, og IPS passer derfor i utgangspunktet for alle som betaler skatt. Men - du må være komfortabel med at sparepengene bindes frem til pensjonsuttak, tidligst ved fylte 62 år.
I tillegg er det greit å vite at IPS-ordningen utbetales over 10 år, og kan tidligst avsluttes når du er 80 år. For yngre personer i etableringsfasen kan det være lurt å fylle opp BSU-kontoen først.
Dersom du ikke betaler skatt, kan du spare til pensjon i Fondskonto eller Fondskonto Pensjon.
- 3. Hva er nytt med IPS fra 2022?
I 2022 ble IPS-reglene endret. Maksimalt årlig sparebeløp er redusert fra kr 40.000 til kr 15.000, og med det reduseres skattefordelen fra opptil kr 8.800 til kr 3.300. Det tilsvarer 22 % av sparebeløpet.
- 4. Hvor mye kan jeg spare i IPS hvert år?
Du kan spare inntil kr 15.000 i året i IPS. Sett inn et engangsbeløp eller opprett en månedlig spareavtale med AvtaleGiro. Klikk her for å komme i gang med IPS-sparing!
Vil du opprette AvtaleGiro?
Logg inn i Persondialogen med BankID. Velg spareproduktet du ønsker å etablere AvtaleGiro for, og klikk på “Start sparing”. Fyll inn beløp og trekkdato, klikk deretter på “Opprett AvtaleGiro”.
Ønsker du å spare mer enn kr 15.000 i året? Da er sparing i Fondskonto et godt alternativ. Les mer om Fondskonto her!
- 5. Når er fristen for å betale inn på IPS?
Sparepengene må være på IPS-kontoen innen årets siste virkedag. Det er derfor lurt å sikre at pengene er inne i god tid før nyttår, slik at du får skattefordelen for det aktuelle året.
- 6. Hvordan starter jeg IPS?
Det tar kun noen få minutter å opprette IPS. Klikk her for å komme i gang!
Fremgangsmåte
Fyll inn ønsket engangsbeløp og/eller månedlig sparing, alderen din og når du tenker å gå av med pensjon i kalkulatoren. Da vises forventet resultat av sparingen, og hvor mye du vil få utbetalt hver måned som pensjonist. Klikk deretter på “Start sparing” for å opprette IPS.
- 7. Hva er det som gjør IPS lønnsomt, sammenlignet med vanlig fondssparing?
Skattefordelen i IPS gir deg lavere skatt hvert år du sparer (inntil kr 3 300), og er i praksis et rentefritt lån fra staten frem til du starter utbetalingen fra IPS-kontoen. Dette er penger du kan få avkastning på i mange år frem til pensjonsalder. Ved død kan IPS-pengene brukes til å sikre pensjon til etterlatte.
- 8. Hva er skattereglene for IPS?
Det er ikke formuesskatt på IPS-sparing og du betaler heller ikke skatt på sparingen før pengene skal tas ut (ved tidligst fylte 62 år). Du kan bytte fond underveis uten kostnader eller gevinstbeskatning. Ved utbetaling er det 22 % skatt på sparesaldoen.
- 9. Hva vil det si at IPS-pengene er "bundet"?
Pengene du sparer i IPS er bundet frem til du går av med pensjon. Det vil si at pengene er låst og ikke kan utbetales før tidligst fylte 62 år. I tillegg er det greit å vite at utbetalingen må skje over minst 10 år, og kan tidligst avsluttes når fyller du 80 år.
Du kan bytte fond underveis uten kostnader eller gevinstbeskatning. Du kan også endre sparebeløp og stoppe/pause sparingen, når du vil.
- 10. Når kan jeg ta ut pengene som er spart i IPS?
Du kan ta ut pengene tidligst ved fylte 62 år. I tillegg er det greit å vite at utbetalingen må skje over minst 10 år, og kan tidligst avsluttes når fyller 80 år.
- 11. Hva er forskjellen på individuell pensjonssparing (IPS) og en egen pensjonskonto (EPK)?
Forskjellen er at IPS er det du selv sparer og EPK er det arbeidsgiver sparer for deg.
- IPS er en privat spareavtale du selv betaler inn på, som gir deg skattefordel på 22 % av sparebeløpet.
- EPK er en konto hvor pensjon fra private arbeidsgivere er samlet på ett sted.
- 12. Hva skjer med IPS-kontoen ved dødsfall?
Ved død skal IPS-sparingen brukes til å sikre pensjon til barn under 21 år, eventuelt ektefelle, partner eller samboer. Dersom du ikke etterlater deg barn, ektefelle, parter eller samboer, skal oppspart saldo utbetales til dødsboet.
- 13. Koster det noe å opprette IPS i Nordea?
Nei, men som ved de fleste spareformer betaler du en årlig forvaltningskostnad når du sparer i IPS. Du kan bytte fond underveis uten kostnader eller gevinstbeskatning.
På finansportalen.no kan du sammenligne kostnadene våre med andre selskaper.
- 14. Kan jeg flytte IPS mellom forskjellige selskaper?
Du kan enkelt flytte IPS-kontoen din fra andre selskaper til oss. Det er gratis. Ta kontakt med Nordea Liv sin kundeservice på chat eller telefon.
Hvis du ønsker å flytte IPS-kontoen din fra oss til et annet selskap, må du kontakte det nye selskapet. Vi håper du blir hos oss.
- 15. Jeg har en gammel IPS-avtale. Hva bør jeg gjøre med den?
Årlig sparesum for både nye og gamle avtaler er redusert til kr 15.000. Uttak fra gamle IPS-avtaler (opprettet før 2017) beskattes som pensjonsinntekt og vil ikke påvirkes av de nye skattereglene fra 2022 hvor uttak beskattes som kapitalinntekt.
Ønsker du å fortsette pensjonssparingen? Da kan du bare la den gamle IPS-avtalen din stå og opprette en ny IPS-avtale, slik at du får nytte av de nye og mer gunstige skattereglene.
Start en ny IPS her!
- 16. Jeg har fylt opp min IPS for i år, men vil spare mer. Hva bør jeg gjøre?
Det er supert at du har spart kr 15.000 i IPS i år. Hvis du ønsker å spare mer til pensjon er sparing i Fondskonto Pensjon et godt alternativ.
Les mer og opprett Fondskonto Pensjon her!